Larissa Vermeulen

Larissa Vermeulen


Larissa is paraveterinair voedingspecialist. Paardenvoeding en biomechanica zijn 2 onderwerpen waar ze zich vanaf 2011 al mee bezig houdt en de ontwikkelingen op de voet volgt. “Kennis moet je niet voor jezelf houden” is haar motto en daarom deelt ze haar kennis en ondersteund ze paardeneigenaren op het gebied van voeding via haar bedrijf het Voedingscentrum voor Paarden.

De zin en onzin van een Glucose balancer



De zin en onzin van het voeren van een glucose balancer voor Paarden
Er zijn op dit moment enorm veel supplementen op de markt en wanneer je op de achterkant van de verpakking kijkt, lijken ze allen bij te dragen aan de gezondheid van je paard, maar is dat ook zo?  Zo zijn er diverse supplementen op de markt voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel van je paard. Zijn dit nu echt wondermiddelen, of valt het onder de categorie van goedbedoelde onzin? 

De zin van een Glucose balancer
Paarden die last hebben van Insulineresistentie of EMS (equine metabool syndroom) kan een glucose balancer zeker een waardevolle aanvulling zijn. Deze aandoeningen kunnen leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid. Een goede, stabiele bloedsuikerspiegel is voor deze paarden extra belangrijk. De ingrediënten in de glucose balancers dragen allen bij aan een betere energiestofwisseling, vetstofwisseling, een goede werking van de essentiële organen en voor het behoud van een stabiele suikerspiegel

Een glucose balancer kan door deze ingrediënten ook ingezet worden voor paarden met overgewicht. Een stabiele bloedsuikerspiegel kan helpen bij het verminderen van vetopslag en het ondersteund een gezonde stofwisseling. Dit neemt natuurlijk niet weg dat een goed persoonlijk aangepast dieet en beweging de basis blijft natuurlijk.

De onzin van een Glucose balancer
Hoewel een Glucose balancer goede ingrediënten bevat, is het heel belangrijk om te beseffen dat het geen wondermiddel is. Het supplement zal weinig tot niets doen als het niet wordt ondersteund door de algehele gezondheid. Goede passende voeding, voldoende beweging en sociale contacten zijn de eerste bouwstenen. Als die goed gelegd zijn kun je verder kijken naar aan aanvulling zoals een glucose balancer. 

Er zijn veel factoren die de effectiviteit van een supplement kunnen beïnvloeden. Dit wordt nog te vaak onderschat. Als een paard andere gezondheidsproblemen heeft die zijn stofwisseling beïnvloeden, zoals hormonale disbalansen, stress en chronische ontstekingen, kan de glucose balancer mogelijk niet het gewenste effect hebben.

Daarnaast is het essentieel om te benadrukken dat niet elk paard baat heeft bij dit supplement. Voor gezonde paarden zonder gezondheidsproblemen zoals insulineresistentie of ESM, is het gebruik van een glucose balancer waarschijnlijk overbodig. (en zonde van je geld.)  

Vraag hierover gerust advies aan een deskundige. Hij/zij kan dan onderzoeken of het zinvol is om een glucose balancer als aanvulling te voeren aan je paard. Heb je zelf een onderwerp die je behandeld wilt hebben, laat het ons dan zeker weten!






meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie